No més complicitats amb Isrel

dijous, 21 d’agost del 2014

Dia 5. Ramallah: Drets humans, ciutadania crítica i activa



Ens llevem d'hora, més tranquil·les després de la nit d'ahir. La notícia de que la treva s'ha trencat i sentir com la ciutat s'impregna de la sirena, avisant que un coet provinent de Gaza va caure prop de Jerusalem, ens va descol·locar. Ens tranquil·litza l'actitud dels autòctons,  a qui tristament l'habitud d'aquesta situació els fa saber quan hi ha perill i quan no. Veure com el propietari de l'hostal on dormim seguia mirant la pel·lícula a la televisió com si res, ens va fer adonar que no ens havíem de preocupar.

Ens trobem direcció a Ramallah, ciutat non-grata per a la majoria de palestins degut a que és on es concentra el consumisme i la normalització de la situació, tot i que si es mira bé, es veuen els detalls que mostren la ocupació de l'Estat d'Israel. Si ens hem llevat tan d'hora és perquè degut als dos checkpoints que s'han de creuar obligatòriament per arribar a Ramallah, no se sap quant es pot retrassar el viatge. Hem tingut sort i no hem fet cua, a diferència de la majoria de palestins a diari.



Ens reunim amb Randa Wahbe d'Addameer, organització que treballa per a la defensa dels drets dels presoners polítics palestins, que ens fan esgarrifar amb les seves dades. Infants poden passar 20 anys a la presó per tirar pedres, els palestins són detinguts sense proves ni explicació del perquè (primer durant sis mesos i poden seguir així indefinidament), són jutjats per militars, se'ls deshumanitza mitjançant condicions lamentables; tortures de tot tipus i un llarg i terrible etcètera. Afegim l'enllaç d'un testimoni d'un presoner que recentment ha participat en una de les vagues de fam més duradores a Palestina: https://www.youtube.com/watch?v=pySlP6htVEA



Seguidament parlem amb Rachel Boral d'Alhaq, que significa verdader o el dret en àrab. Fa més de trenta anys que Alhaq lluita utilitzant la llei internacional per a defensar els drets humans dels palestins. Rachel deixa molt clar que la llei sovint frustra, que estan esperant a que actuï Europa d'una vegada i que si la ocupació és rentable és pels grans beneficis que se'n produeix. Perquè rep tanta atenció aquest conflicte? A diferència d'altres llocs del món on també es violen els drets humans, hi ha qui pensa que el que passa a Palestina és justificable, i a més, Israel, el violador dels drets humans, és recolzat fortament pels governs europeus. Per aquells que no heu viatjat a Palestina, l'organització ofereix vídeos com el següent (https://www.youtube.com/watch?v=lIvGxltE12g), per a conèixer una de les moltes violacions de drets humans que Israel exerceix sobre el poble palestí; el mur d'Apartheid.



Mengem de peu per arribar a temps per a conèixer a Mar Benseny de Novact, l'Institut Internacional de l'acció no violenta, que ens parla de la no violència com a mètode de resistència popular.  Abdallah Abu Rahma, del Comitè de Coordinació de Resistència Popular i designat per la Unió Europea com al primer Defensor de Drets Humans a Palestina, ens explica les petites victòries que han aconseguit a través de la no violència, mètode que considera més eficaç contra la ocupació israeliana.  Entre aquestes victòries destaquem la reformulació el mur, retornant així el 35% de les seves terres als palestins de Bil'in.

Malauradament no em pogut conèixer tan com volíem d'aquesta organització ja que hem marxat corrent per a escoltar a Omar Barghouti de BNC, Comitè Nacional de la campanya de Boicot, Desinversions i Sancions (BDS). Campanya inspirada en la lluita contra l'Apartheid a  Sudàfrica, representa avui en dia una amenaça estratègia per al govern israelià. Una de les maneres que més es pot contribuir a la causa palestina és desenvolupant aquesta campanya als nostres països. Els detalls de com dur-la a terme els trobem a: http://www.bdsmovement.net/ i a nivell català a: http://www.bdscatalunya.org/. Alguns dels darrers èxits d'aquesta campanya han estat: la desinversió massiva de l'empresa francesa Violia, companyia de trens que uneixen les colònies il·legals amb Israel; 1200 professors espanyols han firmat recolzant el boicot acadèmic (http://boicotisrael.net/bds/1200-profesores-investigadores-bds-academico/); i, la desinversió de fons de pensions danesos a cinc grans bancs israelians. En poc temps ens ha transmès com cadascú des del seu país a través de moviments col·lectius organitzats pot lluitar per la causa palestina. Aquesta tàctica ha donat moltes garanties d'èxit: només cal veure la història de Sud Àfrica.



Passejant per Ramallah veiem com de diferent és de la resta de Cisjordània: bruta, superpoblada i plena de vida comercial. Tornant a l'hostal a Beit Sahour no hem tingut tanta sort com al matí al checkpoint, degut a les retencions que creen els soldats parant cotxes aleatòriament, produint llargues cues. Accions com aquestes criminalitzen i titllen de perillosos a palestins treballadors que volen tornar a casa.



No és una guerra: no ens trobem davant dues parts iguals. La supremacia israeliana tracta a la població palestina de manera inferior, oblidant que aquells a qui els hi estan limitant el seu moviment, la seva llibertat d'expressió, les seves necessitats bàsiques; els estan terroritzant, massacrant, com està passant actualment a Gaza, i torturant, són persones humanes. La ocupació israeliana intenta activament i diàriament deshumanitzar la vida de la població palestina,  el que comporta una vulneració constant del seu dret a viure lliurement en les seves terres.

Cristina i Alys
Dimecres 20 d'agost


----


Derechos Humanos, ciudadanía crítica y activa.

Nos levantamos pronto, más tranquilas después de la noche de ayer . La noticia de que se ha roto la tregua y sentir como la ciudad se impregna de la sirena, avisando que un cohete proveniente de Gaza cayó cerca de Jerusalén, nos descolocó. Nos tranquiliza la actitud de los autóctonos, que tristemente la habitud de este situación les hace saber cuando hay peligro y cuando no. Ver como el propietario del hostal donde dormimos seguía mirando la película que estaba viendo en la televisión como si nada, nos hizo darnos cuenta que no teníamos que preocuparnos.

Nos encontramos dirección a Ramallah, ciudad non grata para la mayoría de los palestinos, debido a que es donde se concentra el consumismo y la normalización de la situación, aunque si la miras bien, te das cuenta de los detalles que muestran la ocupación del Estado de Israel. Nos hemos levantado pronto porque debido a los dos checkpoints que obligatoriamente teníamos que pasar, no se sabe cuanto se puede retrasar el viaje. Hemos tenido suerte y no hemos hecho cola, a diferencia de la mayoría de palestinos a diario.

Nos reunimos con Randa Wahbe de Addameer, organización que trabaja para la defensa de los derechos de los prisioneros políticos palestinos, que nos hacen estremecer con sus datos. Niños pueden pasar 20 años en prisión por tirar piedras, los palestinos son detenidos sin pruebas ni explicación del por qué, primero durante 6 meses y pueden estar así indefinidamente, son juzgados por mlitares, se les deshumaniza mediante condiciones lamentables que pasan por torturas de todo tipo y un largo y terrible etcétera.

Añadimos un testimonio de un prisionero que recientemente ha participado en una de las huelgas más duraderas de palestina. https://www.youtube.com/watch?v=pySlP6htVEA

Seguidamente Rachel Boral de Alhaq, que significa verdadero o el derecho en árabe. Hace más de 30 años que esta organización lucha usando la ley internacional para defender los derechos humanos de los palestinos. Reichel deja muy claro que la ley a menudo frustra los, están esperando a que Europa actúe de una vez, y que si la ocupación es rentable es por los grandes beneficios que se producen. ¿Por qué este conflicto recibe tanta atención? A diferencia de otros conflictos donde también se violan los derechos humanos, hay quienes piensan que lo que pasa en palestina es justificable, y encima quien viola los derechos humanos, en este caso Israel, es apoyado fuertemente por los Gobiernos europeos. Para aquellos que no conocen palestina, la organización nos ofrece vídeos, en español, como el siguiente (https://www.youtube.com/watch?v=lIvGxltE12g ) , para conocer una de las muchas violaciones de los derechos humanos que el Estado de Israel ejerce sobre el pueblo palestino; El muro del Apartheid.

Hemos comido a toda prisa, algunos de pie, o llevándose la comida por el camino, para que nos diera tiempo a conocer a Mar Benseny de Novact, Instituto Internacional de la Acción no violenta. Ella nos habla de la no violencia como método de la resistencia popular. Abdallah Abu Ranha del Comité de Coordinación de Resistencia Popular y designado por la Unión Europea como el primer defensor de los Derechos Humanos en Palestina, nos cuenta las pequeñas victorias que han conseguido, a través de la no violencia, método que considera más eficaz contra la ocupación israelí. Entre estas victorias destacamos la reformulación del muro, devolviendo así el 35% de sus tierras a los palestinos de Bil’in. No hemos podido conocer tanto como hubiésemos querido a esta organización ya que hemos tenido que salir corriendo para escuchar a Omar Barghouti de BNC, Comité Nacional de la campaña de Boicot, Desinversiones y Sanción (BDS). Campaña inspirada en la lucha contra el Apartheid sudafricano, represenya hoy en día una amenaza estratégica para el Gobierno de Israel. Una de las formas con las que más podemos contribuir a la causa palestina, es desarrollando esta campaña en nuestra ciudad. Los detalles de cómo llevarla a cabo los encontramos en www.bdsmovement.net , si estás en Madrid puedes mirar https://www.facebook.com/GrupoBDSMadrid . Algunos de los últimos éxitos de esta campaña han sido: la desinversión masiva de la empresa francesa Violia, compañía de trenes que unen las colonias ilegales con Israel; 1.200 profesores españoles han firmado el boicot académico http://boicotisrael.net/bds/1200-profesores-investigadores-bds-academico ; y, la desinversión de fondos de pensión daneses a 5 grandes bancos israelíes. En poco tiempo nos ha transmitido como cada cual desde su lugar, a través de movimientos colectivos organizados puede sumarse a la causa palestina. Esta estrategia ha dado muchas garantías de éxito: solo hace falta ver la historia de Sud África.

Paseando por Ramallah vemos como de diferente es del resto de Cisjordania: sucia, sobrepoblada y llena de vida comercial. Volviendo al hostal en Beit Sahour no hemos tenido tanta suerte como por la mañana en el Checkpoint, debido a las retenciones que crean los soldados parando coches aleatoriamente y produciendo largas colas. Acciones como estas criminalizan y tachan de peligrosos a palestinos trabajadores que quieren volver a casa.

No es una guerra: no nos encontramos ante dos partes iguales. La supremacía israelí trata a la población palestina de manera inferior, olvidando que aquellos a quienes limitan su movimiento, su libertad de expresión, sus necesidades básicas; los están aterrorizando, masacrando, como está pasando actualmente en Gaza, y torturando, son personas humanas. La ocupación israelí intenta activamente y diariamente deshumanizar la vida de la población palestina lo que comporta una vulneración constante de su derecho a vivir libremente en sus tierras.

Alys y Cristina








Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada