No més complicitats amb Isrel

diumenge, 24 d’agost del 2014

Dia 8: Tercer dia a la vall del Jordà

Català:

Tercer dia a la vall del Jordà

Avui ha estat un dia força dur, temperatures altíssimes i molta feina. La nit anterior un grup de nosaltres va anar a ajudar en la construcció d'una escola per a nens i nenes. L'escola està situada al nord de la vall del Jordà, al costat d'un campament d'hivern d'un grup de beduins. A la vegada està molt aprop d'una base militar situada en zona C, i per això havíem de ser molt discrets durant la construcció ja que no podíem atraure l'atenció dels militars: utilitzant la menor llum possible i intentant fer molt poc soroll. Vam arribar en un camió replet de blocs de fang i ens vam posar a completar dos de les parets de l'escola.
IMG_2868

A les 4 de la matinada s'ha aixecat el primer grup, que ha començat a fer blocs de fang. A les 8:30 la calor se'ns va tirar a sobre i va ser impossible treballar. Avui hem tingut temperatures molt altes i sembla ser que demà seguirà així. És per això que hem aprofitat les primeres i les últimes hores del dia per treballar. Encara que no tothom ha tingut tanta sort. Tres de nosaltres han anat a treballar a casa de Hamda. Aquesta dona té una història particular que mereix ser coneguda. És una dona de 53 anys refugiada del 48 que està casada amb un refugiat palestí del 67, el qual viu a Jordània. Per aquest motiu no poden viure junts perquè la legislació israeliana no ho permet. El seu fill petit no ha conegut mai al seu pare. Casa seva va ser construïda després del 67 i Israel la considera il·legal, la casa ha estat destruida en dos ocasions. Hamda té por que en qualsevol moment l'exèrcit torni i la destrueixi de nou. Cada dia Hamda ha d'anar a treballar a un assentament i reconeix que és una de les pitjors experiències de la seva vida.
L'hem estat ajudant ha habilitar un petita habitació perquè li serveixi de residència i així pugui convertir la seva casa actual una petita botiga de queviures. No cal dir que Hamda estava molt agraïda i ens has estat atenent durant tot el dia, oferint-nos té i un excel·lent dinar.

L'any passat vam quedar una mica descontents de la trobada que vam tenir amb una advocada de la zona, es va presentar amb tota la seva família i també estaven presents molts homes del poble, se la notava cohibida i vam pensar que seria una bona idea que hi anessin només les noies, evitant així la presència d'homes, i així ho hem fet aquest any. Posteriorment ens han explicat a la resta del grup el contingut de la trobada. Vuit dones del grup han viatjat fins a Tubas al nord-est de la vall del Jordà per entrevistar-se amb tres activistes palestines de diferents generacions fet que els ha permès veure vàries perspectives. La trobada ha estat molt positiva, s'ha creat un clima de molta complicitat. La primera pregunta l'ha formulat Sireen Khudiri per a preguntar-nos les similituds i diferències que trobem entre les dones palestines i les de l'Estat espanyol. Això ha permès tractar diferents temes: forma de vestir, avortament, homosexualitat, relacions fora del matrimoni, métodes anticonceptius, prostitució, divorci, maltractaments, etc. Respecte altres anys hem pogut comprovar que les dones palestines han tingut més confiança per parlar de tots aquests temes gràcies a la no presència dels homes.
10637665_10154568508515455_725662533_n
Sireen Khudira és una de les dones palestines que ha estat en presons israelianes, concretament al 2012 va estar 4 mesos a presó dels quals va estar 1 mes en una cel·la d'aïllament, la cel·la tenia 1x1'5 metres incloent-hi el lavabo, no hi havia finestres i estava sotmesa a canvis de temperatura constants a través del sistema refrigeració. Posteriorment va estar 1 mes en una altra presó amb altres preses polítiques i els següents dos mesos va estar sota arrest domiciliari. El delicte del que l'acusaven era de suposadament haver contactat via Facebook amb persones potencialment perilloses per a l'Estat d'Israel. Com que no es va poder demostrar en el judici, va quedar en llibertat, però immediatament se la va posar en busca captura. Després de tres mesos d'estar perseguida, va tornar a ser detinguda i va estar una setmana en aïllament, però de nou al judici no van poder aportar proves i va quedar lliure.

El grup que s'ha quedat a la casa ens hem limitat a sobreviure la calor, no ha estat fàcil. Sobre les sis de la tarda ens hem posat a treballar de nou fent blocs de fang. És curiós veure el contrast d'elements de modernitat i de tradició: estàvem barrejant terra, aigua i palla amb els nostres peus al ritme de la música que sortia d'un Ipad.
IMG_2837

A la tornada del metge, hem sopat juntament amb altres veïns del poble, i hem anat a dormir aviat ja que el cansament de la setmana ja es nota. Demà coneixerem Jericó i el Mar Mort, serà de ben segur una jornada més relaxada que les últimes.
Castellano:

Tercer día en el valle del Jordán

Hoy ha sido un día bastante duro, temperaturas altísimas y mucho trabajo.
La noche anterior un grupo de nosotros fue a ayudar en la construcción de una escuela para niños. La escuela está situada en el norte del valle del Jordán, al lado del campamento de invierno de un grupo de beduinos. Está en la zona C muy cerca de una base militar, y por eso teníamos que ser muy discretos para no atraer la atención de los militares: las menos luces posibles y no mucho ruido. Llevamos un camión cargado de ladrillos de adobe y nos pusimos a completar dos de las paredes de la escuela.

 IMG_2868

A las cuatro de la mañana se ha levantado el primer grupo que ha empezado a hacer bloques de adobe. A las ocho y media el calor se nos echó encima y fue imposible trabajar. Hoy hemos tenido temperaturas muy altas y parece ser que mañana seguirá así. Por eso, hemos aprovechado las primeras y las últimas horas del día. Aunque no todo el mundo ha tenido tanta suerte, tres de nosotros han ido a trabajar a la casa de Hamda. Esta mujer tiene una historia particular que merece conocerse. Es una mujer de 53 años, refugiada del 48, que está casada con un refugiado palestino del 67 que vive en Jordania. Por este motivo, no pueden vivir juntos porque la legislación israelí no lo permite. Su hijo pequeño no ha conocido nunca a su padre. Su casa fue construida después del 67 e Israel la considera ilegal y la ha destruido dos veces. Hamda tiene miedo de que en cualquier momento, el ejército vuelva y la destruya de nuevo. Todos los días Hamda va a trabajar a un asentamiento de colonos, y reconoce que es una de las peores experiencias de su vida. La hemos estado ayudando a habilitar una pequeña habitación para que le sirva de residencia, y poder poner en su casa actual una tienda de comestibles. Ni que decir tiene que Hamda estaba muy agradecida y nos ha colmado de atenciones, té y una exquisita comida.
El año pasado quedamos un poco descontentos del encuentro que tuvimos con una abogada de la zona. Se presentó con toda su familia y también estaban presentes muchos hombres del pueblo. Se la notaba cohibida y pensamos que sería una buena idea que fueran las chicas solas las que se reunieran con las mujeres, evitando la presencia de hombres. Posteriormente, nos contarían al resto del grupo todo lo relativo al encuentro. Así lo hemos hecho este año. Ocho mujeres de nuestro grupo han viajado hasta Tubas, en el noroeste del valle del Jordán, para entrevistarse con tres activistas palestinas de distintas generaciones, lo que ha permitido ver distintas perspectivas.
El encuentro ha sido muy satisfactorio, se ha creado un clima de mucha complicidad. La primera pregunta la ha hecho Sireen Khudiri, para preguntarnos las similitudes y diferencias que encontramos entre las mujeres palestinas y españolas. Esto ha permitido tratar numerosos temas: formas de vestir, el aborto, relaciones sexuales fuera del matrimonio, relaciones homosexuales, prostitución, anticonceptivos, divorcio, malos tratos, etc. Con respecto a otros años, hemos podido comprobar que las mujeres palestinas han tenido mayor confianza para hablar de todos estos temas sin presiones gracias a la ausencia de hombres.

10637665_10154568508515455_725662533_n

Sireen Khudiri es una de las mujeres palestinas que ha estado en prisiones israelís. Concretamente, en 2012, estuvo cuatro meses en prisión de los cuales estuvo un mes en aislamiento. La celda tenía 1 metro por metro y medio incluyendo un retrete, no había ventanas, y por la rejilla del aire solo entraba o aire muy frío o muy caliente. Posteriormente estuvo un mes en otra cárcel con presas políticas, y dos meses más en arresto domiciliario. Su delito: supuestamente haber contactado vía Facebook con personas potencialmente peligrosas para el estado de Israel. Como no se pudo demostrar en el juicio quedó libre, pero inmediatamente se la puso en busca y captura. Tras tres meses de estar perseguida la volvieron a detener y estuvo una semana en aislamiento. De nuevo en el juicio no pudieron aportar pruebas y quedó libre.
El grupo que nos hemos quedado en la casa nos hemos limitado a sobrevivir al calor. No ha sido fácil. Sobre las seis de la tarde nos hemos puesto a trabajar otra vez, de nuevo haciendo ladrillos de adobe. Es curioso ver el contraste de elementos de modernidad y de tradición: estábamos mezclando tierra, agua y paja con nuestros pies al ritmo de la música que salía de un Ipad.

IMG_2837

A la vuelta hemos cenado junto a varios vecinos del pueblo, y nos hemos ido pronto a la cama. Ya se nota el cansancio de esta semana. Mañana conoceremos Jericó y el Mar Muerto, y será una jornada bastante más relajada que hasta ahora.
Jordi y Carlos H.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada